Repedt szélvédővel külföldön

Előfordult már Önnel hogy szeretett volna külföldre menni, de nem volt benne biztos, hogy a repedt szélvédővel átengedik a határon? Ha nem indult el, valószínűleg jól tette.

A Magyarországról külföldre utazókat általában a határ túloldalán ellenőrzik. Az ellenőrzés része lehet az autó műszaki állapotának felmérése: ebből a célból mobil műszaki ellenőrző állomást is felállíthatnak.

Repedt szélvédővel külföldön

A műszaki ellenőrzés kiterjedhet a jármű szélvédőjére, világítására, irányjelzőjére, a gumik állapotára, az okmányok érvényességének ellenőrzésére, illetve a karosszéria sérüléseire. Mobil mérőállomás felállításakor mérhetik a járművek CO-szintjét, és ha a közlekedés biztonságát veszélyeztető, KRESZ-előírásnak nem megfelelő hiba van rajt,a akár vissza is fordíthatják az autót.

A szélvédő repedés sajnos általában nem javítható. A szélvédő repedés olyan szerkezeti sérülést jelent többnyire, ami csak cserével szüntethető meg.

A szélvédő kisebb sérülését érdemes az észlelés után minél hamarabb kijavíttatni, ugyanis a rázkódások, mechanikai rezgések, az autó menet közbeni igénybevételei miatt a szélvédősérülés mértéke nőhet, és a kisebb javítási költség elenyésző egy esetleges cseréhez képest.

Előfordulhat, hogy ha repedt szélvédővel külföldön szeretne autózni, a határon ki kell töltenie egy papírt, amely részletesen rögzíti a sérülés jellegét, helyét és veszélyességét. Ez általában a biztosítás igénybe vétele szempontjából lehet érdekes.

Tudunk olyan esetről is, amikor a tulajdonos nem tájékozódott a pontos teendőkről, és sérült szélvédővel utazott külföldre, de a határon nem foglalkoztak az autó állapotával.

Ha repedt szélvédőt lát a rendőr, igazoltatáskor számíthat rá, hogy figyelmezteti arra, hogy mihamarabb javíttassa meg.

error: Content is protected !!